Els culdolla

“Quin bé de Déu de cares peludes que es veuen avui en dia! Quan un home es deixa créixer el pèl per tota la cara, és molt difícil de dir quin aspecte té en realitat.

També por ser que ho faci per això justament. Es deu estimar més no ho sapigueu.”

Els culdolla. Roald Dahl. Il·lustracions de Quentin Blake. Traducció de Carme Geronès i Carles Urritz. Edita RBA

Obrim el fons del llibreria i la lectura d’aquesta setmana és: Els Culdolla de Roald Dahl

I obrim el fons de llibreria perquè els nens i nenes del club de lectura de les bicicletes van llegir aquest llibre. No em podia reprimir a posar a les seves mans un llibre així.

I amb un llibre així vull dir: ple de malifetes, mocs, engrunes, amb dos personatges lletjos (lletjos perquè les seves idees son lletges) però amb un narrador que mira els infants als ulls

Crec que aquesta és la màgia del gran Roald Dahl, mirar als ulls dels infants i explicar-los històries, d’aquelles que et poden fer riure fins a pixar-te, o despertar-te tanta tendresa que vulguis abraçar un personatge com si formin part de la teva tribu, o descobrir els ulls d’un adult enamorat.

Els culdolla és dels de riure a cor que vols, però, sempre hi ha un espai per fer-se preguntes. Si no els coneixeu, els Srs. Culdolla son dos personatge horrorosos, ell duu pèl per tota la cara, poc es renta (per no dir gens), i sempre té engrunes dels dinars, sopars i esmorzars.

La senyora Culdolla és molt lletja, però lletja a causa dels seus mals pensaments. Entre els dos no fan res més que putejar-se un cop i un altre també, tornant-se les malifetes que es fan amb un sentit de a veure qui la fa més grossa.

I així els anem coneixent, i hem de dir, que molt no es fan estimar. Sort que la família de micos que tenen engabiats al jardí li donaran la volta a tot plegat. Ai, ja veureu la “encongimenta” que agafaran!

Entre les preguntes que desperta Dahl i els seus culdolles podem trobar les filosòfiques, què és el mal? Què ens fa lletjos? Com podem tenir mals pensaments? En quin moment comencen? Què es la maldat? I quin sentit té la venjança?

I segur que les respostes que anirem trobant a la conversa literària seran d’allò més interessants, i fem preguntes intel·ligents, tindrem respostes encara més intel·ligents. Parleu amb la canalla de les seves lectures. Segur que us sorprendran. Si preguntem què en pensen d’allò, caureu de cul a terra.

Estic segura que aquestes preguntes aniran sortint al llarg de la conversa amb els infants. I si, tot contingut en poc més de 90 pàgines. I de la mà d’un narrador que sempre està buscant la mirada crítica de les lectores i els lectores. Ai, estimat Roald, com et trobem a faltar!

I com seguint trobant a faltar les xerrades mirant els ulls dels infants.

—>Els Culdolla. Roald Dahl. Il·lustracions de Quentin Blake. Traducció de Carme Geronès i Carles Urritz. Edita RBA

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s