Rastellera de colors

“És quan hi ha llum que veiem els colors.

És quan hi ha poesia que se’ns acoloreix l’ànima”

Pep Molist. Rastrellera de colors

  

Normal 0 21 false false false ES-TRAD X-NONE X-NONE

L’estiu entra en el seu últim mes, les persianes de molts establiments ja estan amunt i avall en els seus horaris habituals, les famílies comencen a buscar les motxilles oblidades en un armari i ja s’olora la setmana del llibre en català. Sí, ja som al mes de setembre.

Els que hem pogut gaudir de vacances, sembla que fem una altra cara, que les energies estan recarregades i reconnectades per fer front a tot un any (i amb alegria, que és el que ens queda). Però no només amb alegria, avui us convido a recarregar les energies de l’ànima amb poesia.

De quan era petit tinc un munt d’imatges, els 80 a l’Argentina van tenir de tot, com una autèntica muntanya russa. Quan arribaven aniversaris o el dia de reis, un dels regals que més demanava (i desitjava) era una capsa de colors. Però eren molt cares. Amb molta sort, un any va caure una capsa de 6 llapis de colors. I mireu, n’eren poquets, però quina felicitat.

Molts anys més tard, quan vam començar a la llibreria, al costat hi havia una botiga molt especial de material de dibuix, Rigol, que malauradament va haver de tancar. Una de les coses més boniques era descobrir al seu aparador les capses de molts colors, els papers de diferents textures i quan en Casimiro em deixava passar rere el taulell per descobrir tota la rastellera de colors feta grafit. Quin goig.

Vinga, que arribem a setembre del 2021. Tornar de vacances i tornar a rebre les novetats literàries d’aquest inici de temporada, i rebre un llibre que et transporta a l’espera que els Reis de l’Orient es facin ressò de la teva carta o a les estones rere el taulell del Casimiro després, rebre una rastellera de colors molt especials, una capsa de poemes de colors.

En Pep Molist (bibliotecari, escriptor i savi molt silenciós) ja fa temps que ens regala els seus poemes (Paraules de les fines -Andana-, Tocar el cel amb els dits -Jollibre-, El llençol fantasma -Baula- i Tants barrets, tants caps -Publicacions de l’Abadia de Montserrat-) i ara no només ens regala els seus poemes, ens regala una capsa de colors de poemes. I per què insisteixo tant en aquesta frase? Per cada gamma de colors ens trobem un bon grapat de poemes. Els llibre està dividit en colors i allà hi trobarem: blancs, blaus, marrons, negres, grocs, taronges, roses, vermells, verds i liles. I en plural, és a dir, que no trobarem un únic poema pel blanc, sinó que dins dels blancs, trobarem poemes colors com: Blanc (el blanc, blanc de tota la vida), vori i crema.

He de confessar que tot i que el meu color preferit és el groc, tinc debilitat per la gamma de marrons que ens regala en Pep. Tan difícil fer poemes amb el marró, o de caure en els tòpics o en la marranada, però ell, que sempre és molt elegant ens regala 5 poemes-color que fan les delícies. En Pep arriba allà a on no qualsevol ho fa: mira als infants als ulls, i els parla de tu a tu. I els omple de referències, d’universos descoberts per les lectores i lectors de mida petita, i d’universos per descobrir. I de la senzillesa d’una capsa de colors, fa un poemari d’aquells, que toquen l’ànima. Gràcies, Pep!

 

I aquest llibre té una altra protagonista, l’Alicia Varela, il·lustradora a qui vam descobrir en El arenque rojo (SM)  i qui ara ens regala una capsa de poemes-il·lustració. No és gens fàcil il·lustrar poesia, però l’Alicia ho fa amb tanta precisió i ànima que sembla que hagi agafat un llapis de la seva capsa de colors i s’hagi posat a cantar i dibuixar. Pareu especial atenció al joc visual que ens prepara l’Alicia, dins de cada llapis de la gama hi ha una il·lustració i al final… us ho deixo a vosaltres, ho heu de descobrir. Gràcies, Alicia!

I per acabar d’arrodonir aquesta capsa, Babulinka Books va posat la resta. Una edició curosa, un paper delicat i un llibre que convida a passar la mà per la coberta del llibre i tancar els ulls, i que un color se’t quedi enganxat a les mans.  Rastellera de colors forma part de la col·lecció MiniMini, i és un autèntic plaer que els primers lectors tinguis llibre com aquest i amb aquesta edició al seu abast. Gràcies, Mar!

Comencem setembre, comencem a omplir de colors cadascú dels nostres dies, i comencem a omplir de poemes-colors els dies dels nostres infants.

 –>Rastellera de colors. Pep Molist. Il·lustracions Alicia Varela. Col·lecció MiniMini. Edita Babulinka Books.

 

 

 

 

Pep Molist Alicia Varela

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s