Petra

A vegades, tenim la sensació que tot està ja escrit, narrat i explicat. La segona sensació podria ser que a més complex, més espectacular, més cridaner. Fins que arriba a les teves mans un àlbum com Petra (Marianna Coppo, traducció de Carlos Mayor, editar per juventud).

Un exercici de senzillesa, no pas ximple, i d’una protagonista que no et deixa de pedra (la falta de son pot generar grans riures, o grans plors).

Petra és un àlbum per primers lectors, aquells que s’inicien en el viatge de la lecto-escriptura autònoma o per primera infància, aquells voraces lectors de mida XS amb ganes de bones històries llegides en veu alta.

©Marianna Coppo. Petra. Ed. Joventut

Si aneu un paràgraf enrere, ja us desvetllo qui és el personatge central de l’àlbum, i sí, heu llegit bé, és una pedra. Qui tingui canalla petita per casa, deu saber que les butxaques més amagades sempre s’amaga una pedra, que a la motxilla dels infants, unes quantes pedres fan una migdiada llarga, i que a vegades, en mig d’aquella reunió seriosa, obres la motxilla o bossa, i al buscar l’agenda o la teva targeta de presentació, hi trobes una pedra, feliç de veure l’espai exterior (al fons de la motxilla comparteix la son amb molles de galetes, un guant sense parella o una cua de cabell que creies perduda).

Doncs Petra, comença l’àlbum ben adormissada i quieta, molt quieta. Com que és una pedra, no pot moure’s, serà un altre qui engegui l’acció i la canviï de lloc, de postura i de personatge. Ella canvia, s’adapta sense oblidar qui és. És o no és una pedra? Ella juga a ser un castell, un ou, una illa o un elefant. I tots el canvis vindran de la mà d’algú altre. I així, la acció es va desenvolupant. I aquesta acció, es frena? No. L’àlbum deixa la porta oberta a que sigui el lector qui acabi o no, aquesta història.

Marianna Coppo (Roma, 1990) sap jugar amb l’àlbum, amb el format i amb el fons, i deixa al lector un paper principal, i li dona un poder, sigues tu qui jugui, també, amb aquesta pedra. L’autora, a qui anem seguint la pista i que ens va enamorar amb l’àlbum Una historia (Kalandraka, 2018), es fa seu el format, i genera una lectura d’imatges rica, d’aquelles que fa que anem descobrint al personatge i dimensionant-lo a cada pàgina.

Petra és un cant a la màxima menys és més, que tant s’agraeix pels primers lectors i que als mediadors de lectura ens omple de fils per anar estirant, preguntant, interpel·lant i jugant amb les nenes i nens. De guarda a guarda, Petra és sensacional.

 I com menys és més, només dir-vos que si hi ha un àlbum que m’ha fet mirar les pedres de forma diferent, aquest n’és Petra (que no us deixarà de pedra).

–>Petra. Marianna Coppo. Traducció Carlos Mayor. Edita Joventut.

–>Petra. Marianna Coppo. Traducción Carlos Mayor. Edita Juventud.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s