Llibertat

“En els meus quaderns de classe

En el meu pupitre i els arbres

En l’arena en la neu

Escric el teu nom”

Paul Eluard. Llibertat. Traducció Marc Granell.

01_Llibertat_Allots

Cita ràpida per Sant Jordi #1

La poesia és un dels camins per entrar al mon de la literatura. Ens exigeix fer un petit esforç, de mirall, d’interpretació, però a canvi és bella i sonora, i ens interpel·la.

Llibertat és una bona cita perquè:

-És un clam a la llibertat, la col·lectiva i la personal. I la llibertat, avui en dia, és un tresor preuat

-Paul Eluard va escriure aquest poema Liberté l’any 1942 quan França estava ocupada pels nazis, i la part que encara no estava ocupada estava lligada al règim col·laboracionista de Vichy. Ben aviat, aquest poema va circular entre els soldats, que el van fer la seva bandera. Una guerra no és guanya amb un poema, és clar, però segurament els soldats van trobar en aquest poema la força per trobar la seva llibertat.

-En Marc Granell fa una traducció perfecta. Si no saps que el poema original és en francès, penses que va ser escrit en català. I quan passa això, saps que la feina del traductor és impecable.

-I aquest Llibertat té a més a més, un il·lustrador tan gran, tan plàstic i tan poètic a les seves imatges com en Jordi Vila Delclòs. Llegir aquestes imatges és obrir una altra porta a la poesia, en aquest cas, la gràfica. En Jordi fa màgia amb les seves aquarel·les i quan penses que ja has vist tot el que havia de dibuixar, t’equivoques, encara et sorprèn, et commou, i et vols ficar dins de cadascuna de les il·lustracions. Neu, ombres, nits estrellades, i una pluja que pots arribar a sentir a les teves mans.

-I Símbol Editors, que té cura de tots els detalls del llibre. Edició, poesia, traducció, il·lustració i paper.

Si voleu entrar al món del llibres, on es respira llibertat, us convido a obrir aquesta preciositat.

–>Llibertat. Paul Eluard. Traducció de Marc Granell. Il·lustracions de Jordi Vila Delclòs. Imprès a Eslovènia. 2019. Símbol Editors.

2 respostes a “Llibertat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s